Bez kategorii

Dzień 15

„A to będzie dla was znakiem: Znajdziecie niemowlątko owinięte w pieluszki i położone w żłobie. I zaraz z aniołem zjawiło się mnóstwo wojsk niebieskich, chwalących Boga i mówiących: Chwała na wysokościach Bogu, a na ziemi pokój ludziom, w których ma upodobanie.” Ewangelia Łukasza 2: 12-14

Wygląda na to, że w Niebie zapanowała wielka radość i mnóstwo aniołów cieszyło się, że urodzi się Jezus, który zbawi ludzi!

Zadanie na dziś

W ten weekend pieczemy i dekorujemy pierniczki. Dni wypiekania pierniczków w naszej rodzinie mają wieloletnią tradycję. Od lat, co roku organizujemy w naszym domu przyjęcia z pierniczkami w roli głównej. Zazwyczaj zapraszamy wszystkie dzieci z kościoła, wraz z mamami i pieczemy lub dekorujemy pierniczki, popijając przy tym gorącą czekoladę (albo sok pomarańczowy z cynamonem i miodem, na gorąco). Co roku wspominamy sobie przy okazji nasze spotkania z lat poprzednich, no i tworzymy kolejne – wypiekamy nowe wspomnienia!

Będzie to dobra okazja, żeby wypróbować waszą czekoladę instant. Uwaga, żeby tylko zachować umiar i nie przeholować z tymi słodkościami…

Mamy jeszcze jedną tradycje, co roku staramy się kupić jakąś nowa foremkę do wycinania pierniczków. W tym roku znaleźliśmy foremki w kształcie… liści – ale nie jestem przekonana czy liście będą dobrze wyglądały na iglastym drzewie. Za to będą doskonałe do zjedzenia.

Ale do rzeczy. Dzisiaj proponuję jedynie upiec pierniczki. A dekorację pozostawiamy na jutro, kiedy będą dobrze wystudzone.

Dzisiaj potrzebne nam będą: ciasto na pierniczki, stolnica, wałek i foremki.

 

Przepis I:
120 g masła
300 g płynnego miodu
600 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki sody
szczypta soli
4 łyżki przyprawy korzennej
1 całe jajko
Masło i miód podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Miód z masłem studzimy, ale tylko do takiego momentu, żeby był dalej płynny. Suche składniki dokładnie mieszamy i wlewamy do nich miód z rozpuszczonym masłem i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy w kulę. Ciasto jest dosyć miękkie, więc trzeba je podsypywać mąką. Ale nie musi leżakować i można od razu wykrawać foremkami pierniczki. Piec 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

 

Przepis II:
500 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Suche składniki mieszamy. Dodajemy miód z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy. Wałkujemy. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut.

Mam nadzieję, że to będzie dla Was czas pełen radości!

15.grudnia

3 thoughts on “Dzień 15

  1. Wołek nasłuchuje szeptu anielskiego,że ogrzewać będzie wkrótce Jezusa malego. Tak coś czułam,że będą pierniczki.No to działamy.Dziekujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *